Muzieklessen in Beijum

Op deze webpagina vind je informatie over de verschillende soorten muzieklessen die je bij Erik de Jong kunt volgen in de Groningse wijk Beijum. Erik is een veelzijdig en gedreven muzikant die in verschillende Groningse formaties speelt (klik hier om ze te beluisteren). Optreden doet hij met name op accordeon, maar hij geeft les in meerdere instrumenten. Zo kan je ook les krijgen op keyboard en verschillende Ierse instrumenten. Hieronder staan de mogelijkheden voor het volgen van lessen op een rijtje (meer over Erik lees je hier):

– ACCORDEON (lessen voor beginners tot ver-gevorderden): Dit is een veelzijdiger instrument dan veel mensen denken. Het tijdperk dat accordeon vooral voor het begeleiden van zeemansliederen en smartlappen gebruikt wordt, ligt al ver achter ons. Steeds vaker duikt dit instrument op in de popmuziek, maar er worden ook hele Bach-concerten op gegeven. Erik is op zijn beurt gespecialiseerd in West- en Oost-Europese folk, maar tijdens de lessen zullen zoveel mogelijk stijlen aan bod komen.

– TIN WHISTLE (lessen beginners tot half-gevorderd): de tin whistle is misschien wel het meest tot de verbeelding sprekende Ierse instrument. Het hoge, sfeervolle geluid hoor je eigenlijk achter ieder filmpje dat over Ierland gaat. Hoe simpel het instrument ook is; een fluitje met 6 gaatjes, je kunt er met de juiste techniek de mooiste Ierse muziek op spelen. Een tin whistle is een diatonisch instrument, wat betekent dat je niet in alle toonsoorten kunt spelen (in tegenstelling tot bijvoorbeeld de blokfluit, wat een chromatisch instrument is). Je kunt wel whistles in allerlei verschillende toonsoorten kopen, waardoor je toch in verschillende toonsoorten kunt spelen. Op een D-whistle, de ‘standaard’ Ierse whistle, kan je bijna alle Ierse deuntjes wel spelen.

– BODHRÁN (lessen beginners tot half-gevorderd): de bodhrán is naast de tin whistle ook typisch Iers. Dit is namelijke de Ierse trommel. Op zich een trommel zoals je op veel plekken in de wereld tegenkomt, namelijk een vel om een hoepel gespannen, maar de speeltechniek maakt hem typisch Iers. Dit gaat door middel van een stokje dat je in het midden vasthoudt, zodat je beide kanten kunt gebruiken bij het spelen. Met de andere hand druk je in de trommel tegen de achterkant van het vel, waardoor je de toon kunt veranderen. Het effect is een soort talking drum met eindeloze ritmische mogelijkheden.

– WORKSHOPS: Er kunnen ook workshops worden georganiseerd. Ben je bijvoorbeeld met een groep muzikanten en wil je je verdiepen in stijlen als Iers/Schots of Balfolk? Dan kan Erik jullie een eind op weg helpen door muziek te verstrekken, uit te leggen hoe je ze moet spelen en hoe je ze in groepsverband kan arrangeren. Naast muziekworkshops geeft Erik samen met een dansdocent ook Schotse Ceilidh workshops.

Ben je geïnteresseerd, neem dan contact op met Erik de Jong via info@folkmuzikant.nl of bel 06-16442800